Het roerige leven van de schrik van het wilde westen in één album. ‘Desperado’ van The Eagles.

 

The eagles, wellicht bekend om hun meest bekende hit ‘Hotel California’, waren razend populair.

Randy Meisner, de basgitarist die afkomstig is uit Nebraska was eerst leadzanger van een andere band, de Driving dynamics. Later bij ’the Poor’. Deze besluiten te verhuizen naar de toekomstbestendige stad Los Angeles. Na het eerste album besluit hij uit de band te stappen om te gaan voor een solocarrière. Uiteindelijk komt hij bij The Troubadours terecht. Dit is gelijk ook bijna het eindstation, want na deze band zijn de Eagles aan de beurt. Deze man is verantwoordelijk voor de hoge stemklanken van de liedjes van de Eagles. Zo werd ‘Take it to the limit’ gelijk al een hit, mede dankzij deze man.

De uit San Diego afkomstige Bernie Leadon, komt vanuit een instrumentale band. Een band waarvan de muziek rechtstreeks uit een saloon kan komen. Half jaren 60 verruilt hij de band voor de zoetsappige band Hearts and flowers. Toch is deze muziek niet helemaal zijn ideaal en dus schrijft hij zijn eigen muziek. Hij komt terecht bij ’the flying burrito brothers’ en vervolgt zijn carrière uiteindelijk bij, jawel, the Eagles. Het eigenzinnige country geluid is een gevolg van deze artiest.

Don Henley, de uiteindelijke frontman van the eagles, komt vanuit Texas. Met zijn band volicity brengt hij het nummer ‘Hurt’ uit. Zijn aandacht wordt getrokken door de grote muzikant Kenny Rogers. Laatstgenoemde ziet potentie, neemt de band onder zijn vleugels en noemt het Shilow. De Eagles invloed wordt er, mede door de verantwoording van Kenny Rogers, al aardig ingeslepen.

Glenn Frey wordt door Bob Seager uitgenodigd om mee te zingen en te spelen op zijn platen. Wanneer Seager de hit ‘Against the wind’ maakt, krijgt Frey een bijrol. Met Glenn Frey’s vriendin vormt hij ook samen een band. Honey limited zal deze heten. Uiteindelijk ontmoet Frey in Los Angeles Jaidy Souther. Zij nemen 1 album samen op. Linda Ronstead, een vrouwelijke grote artieste van de jaren 70 wil touren, mar heeft nog geen band. Glenn Frey wordt naar voren geschoven en zoekt een drummer, Bassist en een gitarist. Don Henley, Bernie Leadon en Randy Meisner als resultaat. Zij kunnen het zo goed met elkaar vinden dat zij zonder Ronstead verder gaan en zelf een band beginnen, de geboorte van the Eagles is een feit. Het eerste album Take it Easy is gelijk al een hit en zo beginnen zij aan hun tweede album: Desperado.

Om echt die country invloeden te benadrukken, bedachten ze het thema van dat album. Namelijk het wilde westen, de Desperado’s. Zo is het nummer ‘Outlaw man’ natuurlijk erg tekenend voor het karakter van de broers. De Daltons hebben, naast de fictiefiguren van Lucky Luke, echt bestaan tegen het einde van de 19e eeuw. Daarnaast waren er 6 broers, in tegenstelling tot de 4 broers van de stripboeken. Frank legt als eerst het loodje en er blijven er 5 over. Zoals het eerste liedje het al benoemd doen de broers de naam ‘outlaws’ hun naam eer aan. Zo waren ze betrokken in grote trein- en bankovervallen. Een ander lid van de Daltons is geen onderdeel van de familie, George Newcomb is de naam. Wel wordt hij bij de groep betrokken en krijgt hij de naam Bittercreek. Toevallig ook de naam van het 1 na laatste liedje van het album. 5 oktober berooft de bende een bank in de zogeheten plaats Coffeeville. Bill Dalton blijft achter in de bergen en gaat niet mee op tocht. Eenmaal in Coffeeville komen de Daltons in een waar vuurgevecht en bijna alle daltons die mee waren hebben het niet overleefd. De lichamen werden voor de sheriff gelegd en er worden foto’s gemaakt wat in die tijd net in ontwikkeling was. Op de albumhoes van Desperado liggen de Eagles op dezelfde manier als de bewuste foto van het voorgeval.

De enige die niet op de foto heeft gestaan was Emmett Dalton. Na doorzeeft te zijn met 23 kogels wist hij het op 21 jarige leeftijd te overleven en zit hij een gevangenisstraf uit met een levenslange duur. Het nummer Twenty- one is daar naar te herleiden. Na slechts 14 jaar komt hij vrij en lijdt hij een leven als makelaar, waarna hij op 66- jarige leeftijd overlijdt.

Bill Dalton richt met Bill Doolin een nieuwe bende op. Het nummer Doolin Dalton verwijst hiernaar. Deze twee worden, samen met Bittercreek ook vermoord.

-De achterkant van de hoes waarop ‘De Daltons’ worden afgebeeld door The Eagles.-

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven