Hoe de irritatie van Prince voor een van zijn grootste hits zorgde, When doves cry

We kennen Prince natuurlijk als de extravagante popster met hits als 1999, Raspberry Baret, the most Beautiful girl in the world en wellicht zijn bekendste: Purple rain. Dit lied is geproduceerd voor zijn gelijknamige film en er kwam een album uit met deze naam. Voor Stevie Nicks, frontvrouw van Fleetwood Mac was deze klus te ‘groot’ en wees ze deze af. Muzikaal als dat Prince was, flanste hij het nummer zelf in elkaar en wordt elke klank gemaakt door de vingers van Prince, die verschillende instrumenten bespeelde. De betekenis van het nummer is niet heel duidelijk. Het zou wellicht kunnen gaan omdat paars overduidelijk de lievelingskleur van Prince was. Zo had hij tijdens de tour een paars notitieblokje waar hij al zijn teksten in schreef. Daarnaast zou het ook kunnen gaan over een kleur lucht die gezien wordt bij het ochtendgloren, wat een nieuwe dag, een nieuw begin, kan aanduiden.

Naast Purple Rain was er het nummer ‘When does cry’. Een nummer dat gaat over minnaars die hun ‘overleden’ relatie rouwen. Dat huilen is natuurlijk een logische verklaring, maar waar kwamen die duiven nou vandaan?

Toen Prince een kleine jongen was, was zijn thuissituatie niet ideaal. Zo is ook af te leiden van de film Purple Rain. Zijn ouders maakten veel ruzie en zijn vader was alcoholist. Hij was dan ook erg bang om op zijn ouders te lijken. Dit is zowel van de film af te lezen als van het nummer. Zo spreekt hij in zijn refrein:

Misschien ben ik gewoon te veeleisend
Misschien ben ik net als mijn vader, te brutaal
Misschien ben je net als mijn moeder
Ze is nooit tevreden

Toen zijn ouders vroeger ruzie maakten, en dat deden ze met enige regelmaat, werd Prince daar soms niet eens wakker van. Wel werd hij daarna vaak wakker door het gekrijs van duiven, waardoor hij alsnog de ruzies van zijn ouders aan moest horen. Zijn problematiek vanaf zijn jeugd heeft er voor gezorgd dat hij muziek als uitlaatklep vond. Zo is Prince als een wereldartiest uitgegroeid.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven